pexels-photo-1609227

Autovakantie in Nederland

Mijn favoriete manier van reizen blijft toch de roadtrip. Je kan lekker ontspannen in de auto zitten, stoppen wanneer je wilt en van het uitzicht genieten. Ik heb op diverse plekken in de wereld roadtrips gemaakt, maar ik had er nog nooit over nagedacht om rond te reizen in Nederland. Sommige plekken in Nederland zijn net te ver weg voor een dagtocht. Vaak zijn er veel dingen te zien in een regio en blijft er weinig tijd over. Afgelopen zomer heb ik de stoute schoenen aangetrokken en er voor gekozen om Nederland eens écht goed te ontdekken. Het enige wat ik hoefde te doen was een auto huren en kon ik in eigen land op ontdekkingstocht. En wat was dat gaaf! Hieronder vertel ik mijn top drie locaties die het meeste indruk op mij hebben gemaakt.

1. Wadlopen op Texel

Texel is in tegenstellingen tot andere Waddeneilanden, het enige eiland waar je de auto mee kan nemen op de veerboot. Naast de prachtige verlaten stranden zijn er tal van activiteiten te doen zoals wadlopen, paardrijden, fietsen en skydiven. Als er iets is wat je een keer moet doen in eigen land dan is het zeker wadlopen. Dit is een typische Hollandse activiteit. Vanaf Texel vertrek je met de boot naar de zandplaat Balgzand. Daarnaast zijn er prachtige dorpjes op Texel met antiekwinkels, terrassen, markten en kroegen.

2. Heuvellandschap in Zuid-Limburg

Als je echt bourgondisch wilt genieten, is Zuid-Limburg een aanrader! Bezoek het historische Valkenburg. Hier zijn prachtige ruïnes te vinden. Daarnaast is Zuid-Limburg de enige plek Nederland met heuvels en hoogteverschillen.  Je kunt het geen bergen noemen, maar voor Nederlandse begrippen zijn dit het wel degelijk. Het Drielandenpunt bij Vaals is het hoogste punt van Nederland. Zoals de naam al doet vermoeden komen hier de grenzen van de landen Nederland, België en Duitsland samen.

3. De provincie Groningen

De stad Groningen had ik al vaker bezocht, maar ik was er nog nooit aan toegekomen om de provincie te ontdekken. Mocht je nog nooit in de stad zijn geweest, dan is dit zeker een aanrader. Groningen is een studentenstad met de jongste bevolking van Nederland. Het beschikt over tientallen musea, terrassen en zowel oude als nieuwe architectuur. In de provincie vind je de herstelde vesting Bourtange. Tevens staat de provincie Groningen vol met borgen. Dit zijn middeleeuwse steenhuizen die werden bewoond door adellijke families. Er zijn nog zestien overgebleven. Het is een leuke dagtocht met de auto om langs Bourtange en de borgen te rijden.

Ik had een laag vakantiebudget. Hierdoor moest ik goedkoop een auto huren. De overige kosten in eigen land viel mij ook mee. Ik heb een prachtige autovakantie gehad in eigen land. Ik heb nu mijn top drie bestemmingen in Nederland benoemd, maar het rondrijden in een auto door Nederland zelf was al een beleving op zich. Ik raad het iedereen aan.