osteria-toscane

Eten en drinken in Toscane

Italië is een land dat natuurlijk vooral ook bekend staat om de keuken. De Italianen bezitten geweldige culinaire kwaliteiten en weten ook zeker wat lekker drinken is. Een traditioneel Italiaanse familie gaat minimaal eens per week met de hele familie eten in een sfeervol restaurant. Familie is in Italië immers zeer belangrijk. Families worden gevormd door hechte banden, welke worden gesterkt door samen lekker eten en drinken. Hierdoor zijn er natuurlijk tal van horecagelegenheden te vinden in Italië, en zeker ook in Toscane. Echter, weet jij wat je kan bestellen als je in Toscane een tripperia binnenloopt, of bijvoorbeeld een enoteca? Wij vertellen het je graag.

trattoriaEen trattoria

In Toscane kom je niet heel veel traditionele trattoria meer tegen, maar ze zijn er zeker nog wel. Dit zijn eetgelegenheden met een bijzonder beperkte menukaart, waar je kan eten tegen een economische prijs. In sommige gevallen zie je op de stoep of voor het raam een bordje waarop het hele menu vermeld staat, maar in de echt traditionele trattoria komt de ober aan tafel en vertelt hij je de menumogelijkheden. Het geringe aanbod zorgt er natuurlijk voor dat het niet moeilijk te onthouden is voor een professionele ober. Vaak is het tussen de middag relatief druk in de traditionele trattoria. Dit komt vooral omdat de werkende Italianen hier de lunch nuttigen. In het land is het namelijk niet gebruikelijk om een lunch van huis mee te nemen.

Een osteria

Ook als je een osteria wilt bezoeken in Toscane moet je heel goed zoeken. De trattoria is al klein en sfeervol, maar de osteria is nog veel kleiner dan een traditionele trattoria. Het is een bijzonder kleine gelegenheid met een kleine menukaart, waar men op familiaire wijze met de gasten omgaat. Helaas is het zo dat de grotere gelegenheden veel van de inkomsten van de osteria hebben weggekaapt, waardoor er steeds minder overblijven in Toscane. De osteria die nog wel open zijn, hebben slechts beperkte openingstijden. Deze openen bijvoorbeeld alleen voor de lunch. Vaak heeft de eigenaar dan ook een reguliere baan naast het voeren van de osteria.

Een ristorante

Waarschijnlijk heeft de term ristorante weinig uitleg nodig. Het lijkt erg op het Nederlandse woord ‘restaurant’ en dat is natuurlijk niet voor niets. In Toscane is de ristorante de eetgelegenheid die er het meest voorkomt. Je hoeft dan ook zeker niet ver te zoeken. Een traditionele ristorante is een sfeervol eethuis met een zeer uitgebreide menukaart. Het is goed vergelijkbaar met het gemiddelde restaurant in Nederland, echter, de menukaart ziet er uiteraard heel anders uit in Toscane.

broodjeEen Paninoteca

Een bezoek aan een paninoteca is ideaal als je een goede lunch wilt nuttigen. De paninoteca is nog relatief nieuw, maar wel al erg populair. Dit betekent dat er steeds meer eetgelegenheden in Toscane bijkomen die vallen onder de noemer paninoteca. Heel eenvoudig uitgelegd is dit een broodjeszaak. Je kunt er de meest uiteenlopende warme en koude broodjes kopen.

Een pizzeria

Ook deze term heeft natuurlijk niet veel uitleg nodig. Als je in Toscane een pizzeria bezoekt, dan mag je hier hetzelfde menu verwachten als in een Nederlandse pizzeria. Je eet er pizza! Dat is natuurlijk niet verrassend. Echter, er zijn toch wel wat dingen die erg handig zijn om te weten als je in Toscane naar een pizzeria gaat. Het werkt hier toch even anders dan in Nederland. Zo is het in een Toscaanse pizzeria gebruikelijk om een cola of een bier te drinken bij je pizza. Daarnaast is de pizza het tweede gerecht dat in de pizzeria wordt genuttigd. In de meeste gevallen wordt er eerst een pastaschotel gegeten, of een andersoortig voorgerecht. Overigens zijn de meeste pizzeria’s in Toscane uitsluitend geopend in de avonduren.

Een tripperia

Zoek je een eetgelegenheid waar je terecht kan voor een eenvoudige en snelle lunch? Dan is de tripperia de juiste keuze. Ook hier komen veel werkende Italianen eten tussen de middag. Het is dan ook zo dat deze eetgelegenheden vaker uitsluitend tot de lunch geopend zijn. De menukaart is beperkt en biedt eigenlijk alleen de meest eenvoudige Toscaanse gerechten. Hierbij valt te denken aan hamburgers, pens (trippa) en maag (lampredotto). Je moet er dus wel van houden. Echter, er zijn ook tripperia die een wat uitgebreidere menukaart voor je klaar hebben liggen. Deze zijn vaak ook wat langer geopend. In de meeste gevallen zijn hier ook verschillende pastaschotels te bestellen.

Een enoteca

Een enoteca is een wijnproeverij waar je natuurlijk kan genieten van de meest heelrijke wijnen. In de meeste gevallen krijg je hier ook kleine hapjes bij geserveerd om te proeven.

4 reacties op “Eten en drinken in Toscane

    • Doen! Mijn advies zou zijn om 3 weken te gaan. Als je de eerste 10 dagen verblijft in het noorden en de laatste 10 dagen in het zuiden, dan kan je echt de hoogtepunten van heel Toscane meepakken tijdens een 3-weekse vakantie. Must sees zijn: Chianti Streek, Siena, Florence, Lucca, Elba, Volterra en San Gimignano.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *