waterval

Geniet van de prachtige natuur in IJsland

IJsland heeft een indrukwekkende natuur. Wanneer je een bezoek brengt aan het land, dan is het zeker een goed idee om ook een bezoek aan de nationaal parken te plannen. Hier kom je de mooiste stukjes natuur van heel het land tegen. In totaal zijn er drie nationaal parken in IJsland te vinden, namelijk Snæfellsjökull National Park, Vatnajökull National Park en Þingvellir National Park.

SnæfellsjökullSnæfellsjökull National Park

Snæfellsjökull National Park is niet alleen een nationaal park, maar is direct ook het grootste schiereiland van heel het land. Wanneer je in IJsland bent, dan mag je dit nationaal park zeker niet missen. Het schiereiland, met de naam Snæfellsnes, is te vinden tussen het Breidafjördur fjord en de prachtige Faxaflói baai. Vanzelfsprekend is het nationaal park vernoemd naar de gelijknamige vulkaan. De Snæfellsjökull vulkaan heeft een indrukwekkende hoogte van 1446 meter en kan in de wijde omtrek al worden gezien. Zo kan je de vulkaan al spotten vanaf een hoog punt in de hoofdstad, Reykjavik. Een kleine ijskap bedekt de volledige vulkaan. De vulkaan werd vooral ook bekend door het prachtige boek van Jules Verne, met de titel ‘Naar het middelpunt der aarde’. Dit populaire verhaal begint bij de Snæfellsjökull vulkaan in het nationaal park.

Þingvellir National Park

Het Þingvellir National Park is al bijna negentig jaar oud. Het werd gerealiseerd in het jaar 1928. Het nationaal park heeft een totale lengte van veertig kilometer en een breedte van slechts zes kilometer. Het park bestaat in totaliteit uit de verzakking die het Noord-Amerikaanse continent scheidt van Europa. Þingvellir National Park is dan ook de geologische grens. Het bijzondere aan de verzakking is wel dat je hier heel duidelijk kan zien wat de gevolgen zijn wanneer tektonische platen uiteen gaan drijven. Echter, dit is niet het enige waar Þingvellir National Park bekend om staat. Voor de inwoners van IJsland heeft het nationaal park ook een historische waarde. De volksvertegenwoordiging kwam namelijk in het jaar 1930 voor het eerst samen in dit gebied.

Vatnajökull-National-ParkVatnajökull National Park

Vatnajökull National Park is niet gerealiseerd om een vulkaan, maar om een gigantische gletsjer. Deze gletsjer staat op de tweede plek van grootste gletsjers die binnen Europa te vinden zijn. Op de eerste plaats staat de gletsjer van Spitsbergen, de eilandengroep die toebehoort aan Noorwegen. De gletsjer in Vatnajökull National Park, ook wel de watergletsjer genoemd, heeft een oppervlakte van ongeveer 8400 vierkante kilometer. Aan de noordzijde van de gletsjer kun je een vulkaanmeer vinden, de Grimsvötn. Dit meer was de verzamelplaats van een grote hoeveelheid water, waardoor het overstroomde. De enorme hoeveelheid water kwam vanonder de gletsjer vandaan, waardoor deze nu ook wel bekend staat als de watergletsjer.

IJsland is meer dan natuur

IJsland heeft de meest mooie natuurgebieden met adembenemende natuurverschijnselen. Echter, het land heeft natuurlijk nog veel meer te bieden, zoals leuke uitgaansgelegenheden, prachtige winkelsteden en uitstekende eetgelegenheden. Wil je in alle rust genieten van de natuur van het land? Dan kan je natuurlijk ook unieke wandelingen langs de kust maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *