jonathan-borba-RWgE9_lKj_Y-unsplash

Waarom kiezen voor een oppas

Na maanden in spanning en een roerige periode is het zover, jullie kindje wordt geboren. De eerste maanden ben je dolverliefd op de kleine, maar op den duur merk je dat jij en je partner meer tijd voor zichzelf nodig hebben. Je kunt je kind een tijd vermaken met baby speelgoed terwijl je zelf een boek leest, maar soms wil je ook op stap zonder de kleine. De eerste keer je kind achterlaten bij een oppas is spannend en veel ouders kijken er tegenop. Voor tips en adviezen voor een oppas kan je hier terecht.

Grootouders of oppas?

Veel ouders maken de afweging om de kinderen bij grootouders te brengen of een oppas in te huren. Beide opties hebben voor- en nadelen. Voor sommige opa’s en oma’s is het een feest om op hun kleinkinderen te passen. Echter voor veel grootouders vergt dit veel tijd en energie. Zeker wanneer de familie groot is en er veel kleinkinderen zijn wordt er soms te veel verwacht van grootouders. Een voordeel is natuurlijk wel dat je veel kosten kunt besparen. Een oppas zal je namelijk per uur moeten betalen, maar je weet wel zeker dat je niemand ongewenst belast met de zorg van jouw kleintje(s).

Kosten

De kosten voor het inhuren van een oppas hangen af van een aantal factoren. Om te beginnen hangt dit af van de leeftijd van de oppas. Misschien vragen jullie wel je buurmeisje van veertien als oppas, dan hoef je deze minder te betalen dan wanneer je kiest voor iemand die oppast naast een full time baan. Het belangrijkste is dat je goede afspraken maakt over de kosten voor de zorgen voor je kind. Kookt de oppas voor je kinderen, dan betaal je natuurlijk ook het eten voor de oppas. Het is daarnaast attent om wat eten en drinken achter te laten voor de oppas, zeker als het oppassen om een aantal uren gaat. De oppas kan dan terwijl de kinderen in bed liggen nog wat eten op de bank.

Extern bedrijf

Er is tegenwoordig ook veel aanbod in oppasbedrijven. Zij bemiddelen tussen ouders en oppas. Hier zitten vaak extra kosten aan verbonden, maar vaak worden de mensen die willen oppassen goed gescreend. Daarnaast vragen sommige bedrijven van de oppas dat zij in het bezit zijn van referenties en een cursus eerste hulp aan kinderen.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een oppas voor je kind. Zorg ervoor dat de oppas of grootouder waar zij het buitenspeelgoed maar ook kinderboeken kunnen vinden. Zo maak je het voor de oppas gemakkelijk en leuker voor de kinderen.