nick-russill-ACjDj3czQRA-unsplash (1)

Tips voor het optimaal gebruiken van je elektrische fatbike op reis

Elektrische fatbikes zijn de ideale fietsen voor op reis of voor een dagje uit. Door de trapondersteuning kan je lange afstanden afleggen zonder uitgeput te raken, en kan je bovendien een stuk sneller gaan. Daarnaast zorgen de brede banden voor een comfortabele reiservaring en maken ze het mogelijk om op veel verschillende soorten terreinen te fietsen. Ook interesse in het aanschaffen van een elektrische fatbike? Neem een kijkje naar het brede aanbod aan elektrische fatbikes van Matrabike! Wanneer je met je elektrische fatbike op pad gaat wil je natuurlijk het beste eruit halen. Daarom hebben we in deze blog een aantal tips op een rijtje gezet voor hoe je tijdens je reis optimaal gebruik kan maken van je elektrische fatbike. 

Onderhoud onderweg

Voordat je op je reis vertrekt met je elektrische fatbike, is het natuurlijk belangrijk dat je controleert of de fiets nog goed onderhouden is. Denk hierbij aan het controleren van de bandenspanning, de remmen en het smeren van de kettingen. Op deze manier zul je tijdens je reis niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Echter wordt het wel aangeraden om tijdens het reizen een klein basisset met gereedschap mee te nemen om eventuele reparaties onderweg zelf uit te voeren. Neem bijvoorbeeld de benodigdheden mee om een band te plakken. Wanneer je op onbekend terrein fietst, heb je immers altijd de kans dat je ergens onverwachts overheen rijdt. 

Batterijbeheer

Om te kunnen profiteren van de vele voordelen die een elektrische fatbike te bieden heeft, is het wel belangrijk dat de batterij voldoende opgeladen is en het goed doet. Zorg daarom dat je dit van tevoren goed controleert en de batterij indien nodig aan de oplader legt. Mocht je echter van plan zijn om meerdere dagen lange afstanden af te leggen, dan is het verstandig om tijdens de route plannen rekening te houden met eventuele oplaadpunten. Daarnaast is het verstandig om slim met de batterij om te gaan. Zet de trapondersteuning bijvoorbeeld uit wanneer het niet nodig is om zo batterij te besparen en zorg er altijd voor dat je een reservevermogen behoudt.

Veiligheid op reis

Als laatste is het van belang om voldoende veiligheidsmaatregelen te nemen wanneer je op reis gaat met je elektrische fatbike. Wanneer je nog geen ervaren fietser bent, is het bijvoorbeeld verstandig om beschermde uitrusting te dragen. Daarnaast moet je altijd rekening houden met de verkeersregels van het land waar je naartoe gaat. Controleer bijvoorbeeld van te voren of het dragen van een fietshelm verplicht is en hoe het zit met voorrang verlenen. Denk tenslotte ook na hoe je je elektrische fatbike op reis gaat beveiligen. Houdt met het uitkiezen van accommodatie bijvoorbeeld rekening met de beschikbaarheid van een fietsenstalling en neem altijd een extra fietsslot mee.