sunset-169925_1920

Visum voor India

Visum India aanvragen

Ga je op vakantie naar India? Vergeet dan niet je visum India aan te vragen. Toeristen en zakenreizigers mogen met het visum India 60 dagen in India verblijven. De visumplicht in India geldt ook voor kinderen. Let erop dat je je visum tijdig aanvraagt want India is niet het snelste land als het aankomt op visums. Sinds twee jaar is het gelukkig wel mogelijk je visum online aan te vragen. Vroeger moest je je paspoort opsturen naar de ambassade van India in Nederland of België. Het visum was toen altijd een papieren document dat in je paspoort werd geplakt. Nu het visum India ook online is aan te vragen hoef je de deur dus niet meer uit.

Hoe je het visum India aanvraagt

Je kunt je visum India heel eenvoudig online aanvragen met een digitaal aanvraagformulier. Hierin vul je gegevens in over jezelf en over je reis. Ook moet je een foto van je paspoort en een pasfoto uploaden. Vervolgens betaal je je visum online, dat kan gewoon met iDEAL. Je krijgt je visum India vervolgens per e-mail toegestuurd, meestal binnen twee dagen. Ondanks dat het een digitaal visum betreft is het belangrijk dat je het uitprint en bij je paspoort bewaart tijdens je reis naar India.

Wanneer aanvragen

Er zijn steeds meer landen die werken met een elektronisch visum, ook wel e-visum genoemd. Het online aan te vragen visum voor India is ook zo’n elektronisch visum. Maar achter de schermen werkt het anders dan de meeste elektronische visums. Meestal worden die automatisch door een computer toegekend als je naam niet voorkomt in een zwarte lijst en je geen ongewenste zaken hebt ingevuld bij het aanvragen. Elke visumaanvraag voor India wordt echter handmatig behandeld door een medewerker van de Indiase overheid. Hierdoor duurt het aanvragen van een visum India doorgaans wat langer dan je misschien van andere landen gewend bent. Om zeker te weten dat je het visum voor India op tijd ontvangt kun je je aanvraag het beste minimaal een week voor vertrek indienen.

Geldigheidsduur

Er zijn drie varianten van het visum voor India: een toeristenversie, een zakenversie en een medische versie. Bij het invullen van het aanvraagformulier kun je aangeven welke voor jou van toepassing is. In principe zijn de drie visums precies hetzelfde, maar de toeristische- en zakenversie zijn double-entry visa en de medische versie is een triple-entry visum. Dat betekent dat je als toerist twee keer India mag binnenreizen met hetzelfde visum. Het visum is 60 dagen geldig, dus je mag in die periode van 60 dagen het land verlaten en weer terugkeren. Let op: het gaat dus niet om een totaal verblijf van 60 dagen in India; als je tussendoor het land verlaat wordt die tijd van de 60 dagen afgetrokken. Ook is het belangrijk dat je niet meer dan 30 dagen later aankomt in India dan je in het visum aanvraagformulier hebt ingevuld, want dan is het niet meer geldig.

Voorwaarden voor het visum India

Er zijn een aantal gevallen waarbij je niet in aanmerking komt voor een elektronisch visum. Je kunt dan alsnog een papieren visum aanvragen door met je paspoort langs de Indiase ambassade te gaan. Met een online aangevraagd visum mag je maximaal 60 dagen in India blijven. Met dit visum mag je ook niet in dienst treden bij een Indiaas bedrijf of starten met een studie. Voor toeristen en zakenreizigers voldoet het online aan te vragen visum India echter prima en scheelt het enorm veel gedoe en geld!

Samenvatting Visum India:

  • Verplicht voor toeristen en zakenreizigers, ook voor kinderen
  • 60 dagen geldig (inclusief double-entry)
  • Eenvoudig online aan te vragen
  • Betaling mogelijk per iDeal of Mister Cash / Bancontact
  • Levering in 2 tot 4 dagen per e-mail
  • Niet geschikt voor werk/wonen/studeren